Celebrem les festes aprenent a programar un videojoc
En la darrera entrada del blog vam compartir un recurs per celebrar la Castanyada a l’aula programant amb Scratch. Moltes docents van aprofitar aquest recurs, i és que les celebracions tradicionals són un gran moment per fer propostes creatives.
En aquesta ocasió us proposem crear un videojoc d’estil retro (8 bits) amb MakeCode Arcade. Convidem l’alumnat a programar una història 100% personalitzada on el personatge principal s’embarca en l'aventura d’un viatge. En aquest cas trobaran l’exemple del viatge del Pare Noel repartint regals.
Per què programar?
Aprendre a programar comporta grans beneficis en el desenvolupament de competències com: la resolució de problemes, aprendre a aprendre, atenció al detall, creativitat, entre d’altres. MakeCode Arcade proporciona una plataforma intuïtiva i accessible per a l'alumnat per desenvolupar un videojoc fent servir blocs de programació. Aquest tipus de llenguatge permet a persones sense experiència iniciar-se en el món de la programació de forma senzilla.
Quan donem a l’alumnat l'oportunitat de programar un videojoc, convidem a crear un repte per a si mateixos, ja que no només hauran d’entendre l’eina de programació, sinó que hauran de crear un joc que els interessaria i motivaria jugar. És per això que les possibilitats d’aquest recurs són tan àmplies.
Creació de videojocs amb SHERPA
Al programa educatiu SHERPA disposes de la Situació d’Aprenentatge "Desenvolupament de videojocs amb MakeCode Arcade" amb una versió per primària i una per secundària. Aquesta Situació d’Aprenentatge planteja a l’alumnat una reflexió sobre l’impacte dels videojocs a la societat seguida de reptes curts per comprendre els fonaments de la programació amb MakeCode Arcade. L'alumnat aprèn a programar el moviment dels personatges, canviar velocitats i direccions, modificar un programa segons unes instruccions concretes, analitzar i comparar el funcionament entre programes, entre d’altres. Finalment, l’alumnat té l’oportunitat de desenvolupar el seu propi videojoc seguint un procés de treball per fases, on aplica el coneixement adquirit per a la creació del videojoc, incloent-hi la creació del lore, el disseny, la programació, la prova i millora. En acabar el procés, els grups comparteixen la seva experiència de desenvolupament i presenten el seu videojoc a la resta de la classe i així conclou la Situació d’Aprenentatge.
Una proposta autònoma, divertida i única
Sabem que els darrers dies de l’any les energies baixen i mantenir l’interès dels infants i joves pot ser complicat. La proposta que us fem a través d’aquest article és significativa perquè combina els beneficis de l’activitat lúdica amb el treball per reptes. Tot el que hem de fer és donar accés al nostre alumnat a una presentació interactiva que els guiarà pas a pas per la creació del videojoc. La proposta pot ser tan senzilla o complexa com cada persona ho desitgi. El recurs que compartim, s’adreça al cicle superior de primària i primer i segon curs d’ESO. L’activitat es pot desenvolupar en un temps aproximat de dues hores en les quals l’alumnat programarà amb l’ordinador un videojoc completament funcional. Us animeu a provar-ho?
Vols rebre aquesta activitat de programació d'un videojoc per celebrar les festes?
Omple el següent formulari i t’enviarem l’accés al recurs gratuït: “Programant un videojoc per celebrar les festes”. No t’oblidis de compartir amb nosaltres els resultats, ens faria molta il·lusió veure el que ha aconseguit crear el teu alumnat!