SHERPA i els Objectius de Desenvolupament Sostenible

Ets a Inici > Blog > SHERPA i els Objectius de Desenvolupament Sostenible

Lluitar contra la desigualtat i la injustícia, fomentar una educació de qualitat o conscienciar sobre la importància de cuidar el planeta i les conseqüències del canvi climàtic són només alguns dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Què són els ODS?

L'any 2015, amb l'objectiu de crear un món millor per al 2030, els líders mundials van acordar 17 Objectius Globals que proposaven abordar diferents aspectes per tal de crear una societat millor. Per a saber-ne més, visualitza aquest vídeo:

Què tenen a veure els ODS amb l’educació?

“La educación no cambia al mundo, cambia a las personas que cambiarán al mundo”. Paulo Freire

Els ODS representen grans desafiaments per a la humanitat en el camí cap a un món més sostenible, per això el paper de l’educació és fonamental. Així, si volem preparar a les noves generacions per al desenvolupament sostenible, s’ha de fer mitjançant l’educació.

Per tant, la finalitat principal de treballar els ODS a l’aula amb l’alumnat és reflexionar i proporcionar tant eines com coneixements perquè les seves accions contribueixin en la creació d’un futur millor per a tothom.

Com treballar a classe els Objectius de Desenvolupament Sostenible?

Els 17 Objectius Globals proposats per les Nacions Unides poden estar perfectament vinculats al nostre currículum de primària i secundària o, si més no, poden suposar una font d’inspiració per al professorat. Aquest, a més d’encoratjar la curiositat de l’alumnat per un món sostenible, pot proporcionar coneixements i recursos perquè les accions individuals contribueixin en el propòsit.

Per a poder complir uns objectius globals i comuns per a tothom i així aconseguir un món millor, moltes empreses i institucions educatives ja estan treballant a oferir projectes i programes que aborden els diferents propòsits de l’agenda 2030. Però, de quines altres maneres pot incorporar un docent les temàtiques dels ODS? En mencionem algunes:

  • Proposa al grup activitats basades en metodologies actives com l’ABP o l’ABR i tracta temes d’actualitat. L’alumnat podrà fer recerca i informar-se vers alguna de les 17 temàtiques que s’aborden amb els ODS.

  • Utilitza diferents materials en les teves activitats. Procura que aquests siguin actuals i significatius. Internet i la tecnologia ens donen accés a milers de notícies del món, articles o projectes.

  • Participa en activitats properes al teu centre. Ben segur en el mateix municipi es duen a terme accions vinculades a la igualtat de gènere o el canvi climàtic, per exemple.

SHERPA i els ODS

A make+learn tenim el propòsit de fer equip amb els centres educatius i el professorat per a transformar la matèria de tecnologia i l’àmbit de les disciplines STEAM. Per a això, desenvolupem el programa curricular SHERPA. Un programa educatiu actual que, per descomptat, té en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible i persegueix un ensenyament competencial.

SHERPA, a partir de les seves activitats i projectes, permet a l’alumnat prendre consciència que és possible un planeta millor on els ODS promoguin en la societat conductes responsables. Alhora que genera aprenentatges molt significatius en els estudiants.

Algunes propostes de SHERPA com els mòduls “Producció i recursos energètics”, “Habitatge: accessibilitat i manteniment”, “Introducció a la fabricació digital” o “Analitzem el medi amb micro:bit” són ideals per tractar ODS tals com: ODS 7: «Energia assequible i no contaminant», ODS 11: «Ciutats i comunitats sostenibles», ODS 9: «Indústria, innovació i infraestructura», ODS 4: «Educació de qualitat», ODS 12: «Producció i consum responsables» o ODS 13: «Acció pel clima». A continuació, et mostrem com ho fem per exemple en aquestes unitats:

  • SHERPA Tecnologia. Producció i recursos energètics
    ODS 7: «Energia assequible i no contaminant». Realitzar una activitat d’anàlisi, càlcul i reflexió sobre la producció energètica i el consum humà.

  • SHERPA Tecnologia. Habitatge: accessibilitat i manteniment
    ODS 11: «Ciutats i comunitats sostenibles». Projecte de disseny d’un habitatge sostenible amb l’eina digital Sweet home.

  •  SHERPA Tecnologia. Introducció a la fabricació digital
    ODS 4: «Educació de qualitat». Realitzar un projecte d’inclusió i atenció a la diversitat: com ajudar amb la fabricació digital a una persona amb ceguesa a moure’s per un institut.

  • SHERPA Experiència Digital. Analitzem el medi amb micro:bit
    ODS 13: «Acció pel clima». Projecte de disseny, construcció i programació d’un sistema de reg automàtic.

Si vols ampliar informació, descobrir tots els nostres mòduls i la seva relació amb els ODS visita el nostre web o contacta’ns.

T’animem a introduir els ODS i l’Agenda 2030 a l’aula. Pots fer-ho creant els teus propis projectes o més fàcil encara, implementant alguns mòduls de SHERPA. Escriu-nos, estarem encantats d’explicar-te les nostres propostes!

Equip make+learn

Entrada similar