Aprèn a utilitzar la placa micro:bit i aprofita al màxim la seva nova versió!
Micro:bit és una eina especialment dissenyada per a inspirar al jovent en la creació de tecnologia digital. Aquesta setmana llança la seva nova versió amb algunes novetats que milloraran l'experiència i el procés d'aprenentatge. En aquest article t’explicarem quines són les seves noves funcions i detallarem una mica més el nostre recurs gratuït d'introducció a micro:bit que pots descarregar directament aquí.
D'on ve micro:bit?
BBC micro:bit és una petita placa programable dissenyada per diferents empreses al Regne Unit perquè aprendre a programar sigui fàcil, divertit i estigui a l'abast de tothom. El seu primer llançament va ser fa 5 anys i es calcula que avui dia hi ha 5 milions de targetes micro:bit que s'estan usant en el món per a ensenyar a programar.
Gràcies a les característiques del seu disseny, amb codi obert i una interessant quantitat de sensors, permet realitzar infinitats de projectes. La seva estructura fa que la creativitat pugui explotar-se al màxim i que, mentre un vagi avançant en el coneixement de l'eina, pugui animar-se a pensar projectes cada vegada més ambiciosos.
L'eina té un entorn de programació gràfic propi anomenat MakeCode que va ser fet per Microsoft (empresa que és part del projecte). És senzill, online i gratuït, la qual cosa ens permet programar en un entorn intuïtiu utilitzant diferents llenguatges de programació, com el llenguatge propi de MakeCode basat en blocs molt similars a Scratch o llenguatges de codi com Javascript i python, dos dels més populars globalment. MakeCode és, per excel•lència, l'eina per a professorat que vol ensenyar a programar, tant amb material com sense, ja que disposa d’un simulador on poder visualitzar el comportament del programa que un està fent en tot moment.
Algunes de les novetats de la nova versió de la targeta que acaben de llançar són el seu altaveu i micròfon. Estan dissenyats per a detectar i reaccionar als sons de l'entorn, com també per a reproduir els sons que has creat permetent-te incorporar música en els teus invents d'una manera molt fàcil.
L'empresa també anuncia que comptarà amb un total de 6 sensors: acceleròmetre, temperatura, llum, brúixola, so i tacte. Aquestes característiques, juntament amb els LEDs i botons sempre tan característics de la micro:bit, i la possibilitat de comunicar-se entre diferents micro:bits per ràdio, fan que aquesta nova versió presenti encara més possibilitats per aprendre, crear i innovar.
En definitiva, micro:bit és un petit microcontrolador a baix cost que et donarà la possibilitat d'introduir al jovent en el món de la programació d'una manera divertida i intuïtiva.
Com pots introduir-la a l'aula?
Si bé hem dit que l'eina és molt fàcil i divertida, lògicament necessitem algunes instruccions per a aprendre a utilitzar-la i poder portar-la a l'aula. A make+learn disposem de recursos gratuïts per a professors on oferim concretament un recurs anomenat “Micro:bit amb MakeCode” que té tot el que has de saber per a introduir-te en el món de micro:bit.
T’expliquem l'estructura del nostre recurs:
-
La placa de micro:bit:
En la primera secció del nostre recurs t'ajudarem a comprendre la placa. El seu disseny, les seves funcions, per a què serveix cada component i com pots començar a donar-li un millor ús. També entendràs quins són els llenguatges de programació que permet.
-
L'entorn de programació.
En la segona secció t'ensenyarem com utilitzar l'entorn de programació per blocs de micro:bit que ha dissenyat especialment Microsoft, “MakeCode”. En aquest emulador aprendràs les seves funcions i característiques per a poder començar a programar.
-
Reptes de programació amb micro:bit.
En aquesta tercera secció ja aprendràs la base de programació de manera divertida, amb la possibilitat de recrear 4 projectes a partir del treball per reptes: Tamagotxi, Termòmetre Digital, Podòmetre, Acció-Reacció. T'explicarem cadascun d'ells i anirem pas a pas perquè puguis resoldre-ho tu mateix/a.
-
Els diagrames de flux
La quarta i última secció del recurs tindrà a veure amb l'aprenentatge de representacions gràfiques dels algoritmes. Aquests utilitzen diferents símbols amb significats concrets per a representar quina acció ha de desenvolupar el programa. Podràs aprendre a interpretar-los i a utilitzar el seu llenguatge.
Ja ho tens!
Ha arribat l'hora de portar la programació al teu centre educatiu. Amb aquestes 4 seccions del nostre recurs estaràs a punt per a portar micro:bit a l'aula perquè ja sabràs com utilitzar-la. Una vegada que l'entenguis, es tractarà de pensar projectes que involucrin a l’alumnat de manera divertida, estimulant al màxim la seva creativitat.
A make+learn tenim moltes experiències positives a les aules amb estudiants des de primèria fins a ESO, i utilitzem micro:bit en diferents projectes que els permeten desenvolupar el pensament crític, la resolució de problemes i el treball en equip.
Recorda sempre que pots contactar-nos per qualsevol dubte que et sorgeixi utilitzant el nostre recurs, no hi ha res que ens apassioni més que poder millorar l'experiència de l’alumnat i el professorat les aules.
Compta amb nosaltres!
Equip make+learn