La Tecnologia 3D en el món educatiu

|
Ets a Inici > Blog > La Tecnologia 3D en el món educatiu

El continu creixement de la tecnologia 3D i la infinitat d'aplicacions de les impressores 3D en diferents sectors, inciten a l'àmbit educatiu a promoure aquests coneixements i habilitats dins de les aules.

Però, com podem introduir el modelatge i la impressió 3D en els centres educatius?

El repte per als centres és ensenyar a generacions presents i futures a dissenyar i fabricar en 3D de forma alineada a les competències d'Educació primària i secundària.

La fabricació digital a l'aula suposa molt més que saber com funcionen les impressores 3D; convida a l'alumnat a provar i prototipar idees de forma relativament ràpida, descobrir i explorar molts aspectes del disseny, com l'esbós en paper, el disseny o el modelatge amb algun programari 3D i la preparació d'arxius per a la impressió en 3D.

Amb les unitats didàctiques del programa educatiu SHERPA apropem el modelatge 3D i la fabricació digital per impressió 3D o tall làser a les aules d’una forma progressiva mitjançant diferents eines digitals segons l'etapa educativa i/o el coneixement previ de l'alumnat.

Quina és la proposta de make+learn?

La unitat didàctica Programació en 3D de SHERPA introdueix a l’alumnat en el món del modelatge 3D amb el software Tinkercad Codeblocks. Aquest combina la programació en blocs amb el disseny 3D, permetent així a l’alumnat dissenyar objectes 3D mitjançant codi. De manera fàcil i intuïtiva, l'usuari d’aquest programari arrossega, deixa anar i ordena blocs de programació per a crear formes i convertir les seves creacions en autèntics projectes 3D.

Per aquell alumnat que ja ha modelat en 3D, o ha realitzat la unitat anterior, proposem la unitat didàctica Introducció a la fabricació digitalamb el programari TinkerCAD. TinkerCAD és una altra de les nostres opcions de programes gratuïts i òptims per a iniciar-se en el món del modelatge 3D. Aquest disposa d'un entorn web senzill on crear models 3D a partir de volums amb l'ajuda de tutorials o descarregar algun dels molts models 3D que ha dissenyat la seva comunitat. A més, aquest entorn ens permet poder exportar les nostres creacions per a ser impreses en 3D o per ser tallades en làser, segons el disseny i el tipus de fabricació que més ens interessi.

I per a l’alumnat més avançat en el món del modelatge 3D i la fabricació digital recomanem la unitat de Disseny de producte amb Onshape. Un programari CAD (Computer-Aided Design o Disseny assistit per ordinador) basat en el núvol de nivell professional i gratuït.

A partir del treball per reptes i un projecte significatiu, l’alumnat aprèn sobre el concepte de producte, el disseny d’aquest al segle XXI i la seva fabricació digital amb eines actuals i mitjançant la impressió 3D o el tall làser.

En resum, tres experiències educatives molt enriquidores on l'alumnat exercita la creativitat i la resolució de problemes, a més d'acabar dominant una eina amb gran projecció en el món laboral.

Experiències d'impressió 3D a l'aula

Amb tot, veiem com la impressió 3D obre al món educatiu un nou corrent d'avantatges i habilitats tecnològiques i així ho estan descobrint els centres que estan implementant SHERPA o els Projectes STEAM de m+l a l'aula.

Vols introduir el modelatge i el disseny 3D a l’aula? Entra al nostre web i sol·licita el recurs gratuït Modelatge 3D amb Tinkercad per a començar. Un recurs que permetrà al teu alumnat iniciar-se de forma divertida i progressiva en el modelatge d’objectes amb el software gratuït d’Autodesk. I si vols anar més enllà, contacta’ns i t’assessorem.

Equip make+learn

Entrada similar