Extensió per a programar la placa micro:bit

Si ens coneixeu, ja sabeu que a Make&Learn som fans incondicionals de la micro:bit! Fa ja un temps que desenvolupem material didàctic, tant per primària com per secundària, per implementar a l’aula la targeta programable de la BBC: la micro:bit.

Tot i que també utilitzem Arduino UNO o plaques basades en aquesta, com la Ebotics Build&Code 4in1 o la BQ Zum Core; per a diferents projectes i edats, avui volem dedicar aquest espai a parlar de la micro:bit i la seva extensió per programar. I és que realment, d’ençà que es va presentar a principis de 2016 aquesta placa, ha provocat un canvi molt significatiu en l’aprenentatge de la programació i la robòtica per a tots els públics.

En posts anteriors vam parlar de la placa micro:bit, i fins i tot vam compartir un dels nostres recursos gratuïts per introduir la programació amb aquesta placa a l’aula.

Avui us volem parlar sobre la placa d’extensió que vam desenvolupar conjuntament amb els nostres partners d’Ebotics, la micro:shield. I és que, la micro:bit, a diferència de la majoria de plaques electròniques basades en Arduino, ja té integrats alguns sensors i actuadors.

placa d'extensió micro:shield per a micro:bit

Per què aquest desenvolupament?

La micro:bit disposa de diferents pins d’entrada i sortida però són de difícil accés per a connectar components externs. Però això es pot solucionar amb plaques o mòduls d’extensió per micro:bit, com fa Arduino amb les shields o també Raspberry Pi amb els hats. Són “add-ons” que amplien les possibilitats dels microcontroladors, dotant de més components o connectors a la placa i a la persona que ho necessita.

Així doncs, l’equip d’enginyers de Make&Learn vam analitzar quina era la necessitat i l’interès a les aules de tecnologia a l’hora de desenvolupar projectes de robòtica. Així com també, vam estudiar i preguntar a docents de diferents etapes educatives, sobre quin tipus de mòdul per micro:bit necessitarien per alumnat de 10 a 16 anys. I fixant-nos i prenent com a referents alguns mòduls ja existents (la motor:bit i la ro:bit d’Elecfreaks i la Robotbit de KittenBot) vam acabar ideant el nostre propi mòdul d’extensió per micro:bit.

En què consisteix aquest mòdul d’extensió per micro:bit?

La micro:shield disposa d’una ranura a la part frontal on introduir la placa micro:bit de manera que els seus botons i els seus LEDs quedin sobre la fletxa dibuixada a la micro:shield.

         

La micro:shield ofereix connectors de diferents tipus per poder accedir fàcilment a tots els pins de la micro:bit amb diferents voltatges i amb diferents components externs. Doncs la micro:bit disposa de 20 pins de connexió dels quals només 3 són fàcilment accessibles.

parts de la micro:shield

 1. Connectors alligator
 2. Pins GVS 3V
 3. Pins GVS Servomotors
 4. Pins GVS 3V-5V
 5. Ports motors DC
 6. Connectors motors pas a pas

A més, el mòdul d’extensió per a micro:bit disposa de 4 LEDs Neopixel integrats, un brunzidor, un connector jack (per auriculars o altaveus) i una bateria recarregable de 2200 mAh 3.7V, tot i que també pot rebre alimentació externa de fins a 9V.

Com programem la micro:shield?

Per poder programar les noves funcionalitats que ofereix la micro:shield, també vam desenvolupar una extensió per MakeCode i una llibreria en llenguatge de programació Python.

T’expliquem en més detall com programar-la en blocs:

Aquesta extensió de MakeCode la podem trobar amb el nom “microshield”, que disposa de diferents blocs per programar els servos, els motors DC i els motors pas a pas.

Per programar els LEDs RGB podem utilitzar la llibreria “Neopixel”. Per afegir-la , cal que anem a “Avanzado → Extensiones” i un cop allà, busquem al cercador “Neopixel” i afegim l’extensió, tot i que quan importem l’extensió “microshield”, aquesta ja ve inclosa. En canvi, per al brunzidor i per als pins, no cal que afegim cap extensió, ja que podem fer servir els blocs que trobem a les categories “Music” i “Avanzado → Pines”.

Aplicació a l’aula

Les targetes programables micro:bit, Arduino, Build&Code 4in1 i BQ Zum Core, són algunes de les solucions per a l’aula que ens permeten construir i programar projectes des de zero. Avui us mostrem alguns dels nostres projectes que es poden desenvolupar amb la micro:shield a l’aula:

 • Projecte Caixa forta
  • Etapa recomanada: Cicle superior de primària i 1r d’ESO
  • Temps de realització: 8-10 hores
 • Projecte Seguidor solar
  • Etapa recomanada: 2n, 3r i 4t d’ESO
  • Temps de realització: 18-20 hores
 • Projecte Robot-sumo
  • Etapa recomanada: 3r-4t d’ESO
  • Temps de realització: 20-26 hores

Tots aquests projectes disposen de material didàctic i un kit propi per portar-los a terme a l’aula. Consulta’ns si t’interessa saber més sobre algun d’ells o vols que t’expliquem altres aplicacions per treure-li el màxim profit a la micro:bit.

I si vols provar la micro:shield, pots trobar l’última versió a la nostra botiga online!

Equip M&L

Obrir xat
1
En què et podem ajudar?
Hola, en què et podem ajudar? :)