Micro:shield a les aules: impulsem l’Educació STEAM

| | |
Ets a Inici > Blog > Micro:shield a les aules: impulsem l’Educació STEAM

Fa ja uns anys que des de make+learn explorem amb entusiasme les possibilitats de la placa micro:bit i la seva aplicació en l’educació STEAM. A través de publicacions anteriors com “La micro:bit, una aliada de les STEAM” i “Extensió per a programar la placa micro:bit” hem aprofundit en els fonaments d’aquest recurs i hem vist com ha influït en l’aprenentatge d’infants i joves a les aules de Catalunya.

Avui, seguint en aquest camí d’innovació i descoberta, volem aprofundir en la placa micro:shield, una eina que amplia encara més els horitzons de l’educació STEAM i que ha estat seleccionada pel Departament d’Educació com a material de la dotació de robòtica finançada per fons Next Generation per a tots els centres públics de la regió.

La selecció d’aquesta placa representa un reconeixement al compromís i a la feina de desenvolupament realitzada per make+learn i Ebotics, i suposa un avenç significatiu en la manera d’ensenyar i aprendre en l’àmbit STEAM. Aquesta eina no només amplia les opcions de projectes, sinó que també permet abordar una àmplia varietat de competències.

Si formes part dels centres educatius que va escollir la micro:shield en la dotació de robòtica del Departament d’Educació, o tens interès a conèixer-la en més detall, et convidem a descobrir com integra-la a les teves classes. Acompanya’ns!

Transformant l’Educació STEAM amb la micro:shield

La micro:shield és una placa d’extensió dissenyada per ampliar les possibilitats de la popular placa micro:bit, tot facilitant l’accés als seus pins amb diferents tipus de connectors. Això permet als usuaris/àries explorar nous projectes i aplicacions amb una major facilitat i flexibilitat gràcies a la possibilitat de connectar i programar una gran varietat de sensors i actuadors externs.

 il·lustració de vista planta de la micro:shield i col·locació de la micro:bit

Aquesta placa d’extensió, a més, incorpora funcions i elements addicionals, com un brunzidor, un conjunt de 4 LEDs Neopixel (RGB), un connector jack per auriculars i altaveus externs, un port d’alimentació per a bateries externes de 6 a 9 V i una bateria recarregable de 2200 mAh 3,7 V, oferint així més autonomia i versatilitat per a projectes educatius.

Per exemple, la inclusió d’un conjunt de 4 LEDs Neopixel (RGB) permet a l’alumnat experimentar amb la programació de colors i efectes lluminosos, facilitant l’aprenentatge de seqüències de llums i comunicació visual. Aquesta característica es pot utilitzar per a projectes creatius com indicadors d’estat o decoracions per a projectes de ciència o art.

El connector jack per a auriculars o altaveus externs amplia significativament les capacitats de la micro:bit, permetent escoltar en privat les melodies que programen els i les estudiants mitjançant auriculars, evitant així distraccions per a la resta de la classe. Posteriorment, poden compartir els seus treballs amb volum elevat davant de tots i totes, connectant altaveus externs. 

Alhora que, el port d’alimentació per a bateries externes i la bateria recarregable proporcionen una major autonomia a la micro:bit, permetent a l’alumnat dur a terme els seus projectes sense tenir la limitació de disposar la placa connectada a una font d’alimentació constant.

Un recurs didàctic innovador i accessible 

Les característiques anteriorment presentades evidencien la utilitat i adaptabilitat de la micro:shield a una àmplia gamma de contextos d’aprenentatge i projectes STEAM. 

Tanmateix, la demanda d’aquesta eina ha superat totes les expectatives, amb més de 46.000 unitats sol·licitades a la dotació de material de robòtica del Departament d’Educació entre tots els centres educatius públics de Catalunya. Una resposta entusiasta que reflecteix clarament el potencial que els i les docents veuen en la combinació de la micro:bit amb la micro:shield per enriquir l’experiència d’aprenentatge de l’alumnat en l’àmbit STEAM.

nou packaging micro:shield

Recursos per a la integració de la micro:shield a l’aula

Amb l’objectiu de donar resposta a aquesta creixent demanda i oferir suport als centres educatiu, des de make+learn hem preparat un conjunt de recursos didàctics gratuïts, dissenyats específicament per aprofitar al màxim el potencial de la micro:bit amb la micro:shield. Aquest conjunt de materials, que inclouen reptes de dificultat progressiva adreçats a l’alumnat i un parell de documents de consulta per a docents, ofereixen una manera estructurada i progressiva d’integrar la tecnologia a les classes.

La micro:shield, com la micro:bit, no només permet la programació en blocs sinó també en codi Python, obrint un món de possibilitats per a l’ensenyament de la programació en diferents nivells de complexitat. Aquesta flexibilitat permet als i a les docents adaptar-se a les necessitats i nivells de l’aula.

Per facilitar encara més l’ús de la micro:shield a les aules, posem a disposició dels centres un manual de la micro:shield, així com una pàgina wiki específica amb informació addicional, imatges d’exemple i recursos complementaris. 

Així, els projectes STEAM que es poden desenvolupar amb la micro:shield són variats i abasten diverses àrees del currículum establert per la LOMLOE. Algunes de les Situacions d’Aprenentatge del nostre programa educatiu SHERPA que es poden realitzar amb aquest recurs inclouen:

  • Projecte Sínia: Exploració de les màquines simples i mecanismes a partir de la construcció d’una sínia funcional.

Projecte Sínia SHERPA

Anàlisi de la humitat d'una planta amb micro:shield

Mesura de la qualitat de l'aire amb la micro:shield

Muntatge del robot al rescat

Robot sumo a punt

Aquestes situacions d’aprenentatge no només promouen el desenvolupament de competències específiques entre l’alumnat, sinó que també fomenten competències transversals com el treball en equip, la resolució de problemes, la creativitat i el pensament crític.

Amb tot, en un món en constant canvi impulsat per avenços tecnològics accelerats, és clau que el professorat disposi d’eines actualitzades i innovadores per abordar les necessitats d’aprenentatge de l’alumnat i preparar-lo per al futur. Així, incorporar recursos educatius com la micro:shield suposa una oportunitat per als centres educatius de Catalunya per innovar en l’ensenyament STEAM, oferint als i les estudiants eines avançades per a l’aprenentatge actiu i pràctic.

Per tant, si teniu la micro:shield o teniu interès en conèixer-la millor, estem aquí per ajudar-vos. Amb el suport de l’equip expert de make+learn, podeu integrar fàcilment aquesta eina a les vostres classes i enriquir l’experiència d’aprenentatge del vostre alumnat. Transformem junts l’educació STEAM!

Equip make+learn

Omple el següent formulari i t’enviarem un manual per a la micro:shield i una presentació interactiva amb diferents reptes per iniciar-se amb aquesta placa d’extensió per a micro:bit amb el teu alumnat, així com els programes finals de cada repte:

Per a Cicle Inicial de primària

Imatge fitxes activitat pensament computacional

Pensament computacional I

Per a Cicle Mitjà i Superior de primària

Per a Cicle Mitjà i Superior de primària

Per a Cicle Mitjà i Superior de primària

Entrada similar