Alumnes a l’aula realitzant una activitat de programació amb microbit i makecode.

Aprendre a programar: pensant en el futur professional del nostre alumnat

Ets a Inici > Blog > Aprendre a programar: pensant en el futur professional del nostre alumnat

Vivim en un món cada vegada més exigent respecte a les eines que hem de gestionar per la vida productiva i professional. Per això, en aquest article t’explicarem per a què serveix aprendre a programar des d'una perspectiva laboral, tenint en compte desafiaments del present i del futur que estan estretament relacionats amb els coneixements de programació. I com sempre fem, et recomanarem recursos de make+learn que pots aprofitar per fer els teus primers passos en el fascinant món de la programació.

Encara que no ho notis, la programació ja és part de la teva vida.

A vegades creiem que la programació és un tema únicament d'informàtics o enginyers i que res del que fem -els que ens dediquem a altres activitats- té a veure amb ella: error. La nostra vida actual depèn de moltíssims sistemes que estan directament relacionats amb la programació, com per exemple: les nostres finances, la nostra salut i el nostre treball.

Fent el simple exercici de pensar que tota la nostra història clínica, financera i laboral està emmagatzemada en algun servidor d'un banc o un govern podem entendre que vivim envoltats de programació i que d'ella depenen qüestions molt sensibles i fonamentals a les nostres vides, per la qual cosa, cadascuna d'aquestes activitats requereixen professionals que coneguin el tema i puguin treballar en elles.

A part dels exemples anteriors, podem trobar la programació en molts més entorns o aparells. Estem envoltats d'automatismes, telèfons o rellotges intel•ligents, patinets elèctrics i una infinitat de dispositius més. Tot i cada un d’ells, fins i tot l’aparell més simple, actua d'una manera específica quan toquem dues vegades un botó perquè hi ha una programació darrera.

Bones idees les pot tenir qualsevol, però destaca qui sap aplicar-les.

Mai has tingut una idea brillant mentre fas un cafè amb un col·lega? Sí, a tots ens ha passat. Els éssers humans tenim una capacitat creativa i imaginativa increïble, però ja diu el refrany “del dit al fet, hi ha un gran tret” i en aquest gran tret t'assegurem que necessitaràs la programació.

Dèiem que actualment depenem del món digital, i tenint en compte el viscut enguany a nivell global, podem afirmar que en dependrem cada dia més. Llavors, des d'un punt de vista creatiu, amb el que ja coneixes del funcionament de la vida digital tu mateix pots idear un nou Facebook. No obstant, si no saps programar és impossible que el duguis a terme.

La programació ja és clau en el mercat laboral.

Espanya, com molts altres països del món, està prenent decisions i impulsant mesures que incentiven el desenvolupament del sector del software i l’automatització. Les empreses necessiten cada vegada més persones amb coneixement en programació, fins i tot en àmbits que no són estrictament tecnològics però que ho requereixen a causa dels sistemes que utilitzen per treballar.

Un petit exemple: a un analista financer o de negocis li demanen coneixements d’Excel, Visual Basic, SQL, MySQL i SAS. Aquests últims són llenguatges de programació que s'utilitzen en determinats servidors i bases de dades. Un bon analista financer ha d'analitzar dades per pensar els problemes de negoci dels seus clients i resoldre'ls. Per ser bo en el seu treball, necessita programació i pensament lògic, crític i abstracte.

Així, els llenguatges de programació més populars i els videotutotials més cercats a Google, segons el portal d’estadística alemany Statista (2019) són els següents:

Feldman, S. (2019). Infographic: The Most Popular Programming Languages. Statista Infographics. Retrieved 3 December 2020, from https://www.statista.com/chart/16567/popular-programming-languages/


Amb tot, a part de ser necessari per aconseguir treball, els salaris de les persones que saben de programació són més alts que els de la resta en mitjana. Per tant, podem afirmar que tenir coneixements de programació també ens garanteix millors perspectives econòmiques.

Com i on aprendre a programar.

Des de make+learn treballem per tal que la programació sigui incorporada d'una manera dinàmica i creativa en els centres educatius. Fa pocs anys que ja s'ha entès la necessitat d'incorporar aquests coneixements a les aules, però la bretxa generacional entre professorat i alumnat fa que faltin eines, metodologies i estratègies que resultin fàcils d’aplicar.

A la nostra pàgina web pots trobar recursos gratuïts per a professorat especialment dissenyats perquè qualsevol que vulgui aprendre i ensenyar programació a uns altres pugui fer-ho d'una manera fàcil i divertida amb diferents entorns. Els costos de les eines físiques a utilitzar són molt baixos o fins i tot inexistents i les activitats estan concebudes com reptes progressius per fomentar la creativitat i l’autonomia de l’alumnat.

A part d'aquests recursos introductoris et convidem que coneguis una mica més la nostra oferta. Comptem amb diferents cursos que varien segons la seva extensió i els seus continguts, des d'experiències curtes fins a cursos d'un any sencer. En cadascun d'ells comptaràs amb nosaltres com a formadors i acompanyants de professorat. Perquè si alguna cosa ens va ensenyar la programació és que el treball en equip sempre és millor.

Portar-ho al teu centre educatiu significa donar més oportunitats a l’alumnat.

Com a professionals del món educatiu sabem que no hi ha res més gratificant que tenir la certesa d'estar aportant de manera positiva al futur de l’alumnat, i ensenyar programació ho fa inequívocament. Si analitzem el present, n'hi ha prou amb entrar a un portal de cerca d'ocupació per veure la quantitat d'ofertes de treball existents i la mitjana salarial d'aquestes, i si mirem cap al futur, tot ens indica que l'oferta que veiem avui es multiplicarà més i més.

L’alumnat d’avui ja va néixer en un món envoltat de pantalles, dispositius i vida digital. Tot el coneixement que puguem compartir en aquest terreny avui, es transformarà en oportunitats per demà.

I si de construir futur es tracta, pots comptar amb nosaltres.

Equip make+learn

Entrada similar