CodeWeek: una oportunitat per apropar la programació a les aules

| |
Ets a Inici > Blog > CodeWeek: una oportunitat per apropar la programació a les aules

“Aprendre a programar ens ajuda a donar-li sentit al món en constant canvi que ens envolta, a conèixer millor com funciona la tecnologia i a desenvolupar capacitats i competències que ens permetin explorar idees noves i innovar.” CodeWeek

Fa justament dos anys, Make&Learn estrenava el seu Blog STEAM, aprofitant que se celebrava la CodeWeek a tota la Unió Europea. Una iniciativa que any rere any es continua celebrant i que permet acostar la programació i l’alfabetisme digital d’una manera dinàmica i divertida a la comunitat educativa.

L’any passat, van ser més de 4 milions de persones de més de 80 països de tot el món, les que van participar a la Setmana de la Programació de la UE. Enguany, esperem que l’edició que comença el 8 d’octubre i finalitza el 23 d’aquest mateix mes, tingui la mateixa acollida. En aquesta i, com en les anteriors, podem gaudir d’esdeveniments, formacions, activitats i recursos molt interessants. A més, de poder organitzar una activitat i afegir-la en el mapa perquè altres persones la coneguin i participin.

La CodeWeek convida especialment als centres educatius i al professorat de qualsevol àmbit a participar en la Setmana de la Programació de la UE i oferir a l’alumnat l’oportunitat d’explorar la creativitat digital i la programació.

Per què aprendre a programar i per on començar?

En publicacions anteriors, hem parlat sobre el pensament computacional per establir les bases i aprendre els fonaments i conceptes bàsics de programació. També hem escrit sobre les competències i habilitats que desenvolupa l’alumnat i la importància d’aquestes en el seu futur professional. I hem explicat com introduir la programació a l’aula i algunes eines i entorns de programació, com la placa micro:bit o MakeCode Arcade. A més de presentar-vos i convidar-vos a participar a un campionat de robòtica i programació com la ROBOCAT!

Amb tot, una vegada més, no volem deixar passar l’oportunitat d’animar-vos a introduir i gaudir de la programació a l’aula.

El món ha experimentat molts avenços tecnològics; suposant canvis molt ràpids en diferents àmbits de les nostres vides com: la manera de treballar, de comunicar-nos, de comprar o de relacionar-nos, per exemple.

Per entendre aquests canvis, a més de conèixer i comprendre la tecnologia que ens envolta, és necessari desenvolupar competències com: la resolució de problemes, la lògica o la creativitat. I la programació és ideal per desenvolupar-les!

Des de Make&Learn volem posar el nostre gra de sorra i oferir-vos en aquesta edició de la CodeWeek un recurs gratuït per treballar la programació a l’aula. En aquesta ocasió, volem compartir amb vosaltres una activitat amb un mític entorn de programació en blocs: Scratch. Un entorn que permet crear històries interactives i videojocs de menor o major complexitat.

L’activitat, que podeu sol·licitar-la aquí, permet introduir a l’alumnat en el llenguatge de programació a través del joc i l’experimentació. Alhora que l’ajuda a desenvolupar la creativitat i el pensament lògic. En aquesta, l’alumnat, en funció de la seva edat i nivell, imagina i planifica una història (introducció, nus, desenllaç, personatges, ambient, etc.) que després ha de programar utilitzant els blocs de programació de Scratch.

Podeu dur a terme aquesta activitat amb alumnes a partir de 3r de primària. Només necessiteu tauletes o ordinadors amb connexió a internet!

Recursos i mòduls SHERPA per introduir la programació a l’aula

Si no estàs segur de com organitzar una activitat, no disposes de temps, creus que et falta formació o simplement necessites noves idees, t’ho posem fàcil. El programa educatiu SHERPA disposa de diferents mòduls, segons edat, nivell, temàtica, software i hardware, per a introduir la programació a l’aula.

Per a Cicle Inicial de primària

Imatge fitxes activitat pensament computacional

Pensament computacional I

Per a Cicle Mitjà i Superior de primària

Per a Cicle Superior de primària i ESO

Per a Educació secundària

Entra al nostre web i fes-li un cop d’ull als mòduls SHERPA. Si necessites més informació, no dubtis en contactar-nos. Estarem encantats d’ajudar-te a trobar l’opció que més s’adequa al teu centre educatiu.

Equip M&L

Omple el formulari i t'enviarem els documents de l'activitat

Entrada similar